VUURWERK VEROORZAAKT STRESS BIJ HUISDIEREN
Ja het lijkt nog ver weg. Maar voor we het weten knallen de kurken open, staan de oliebollen weer op tafel en is het oudjaarsavond. En om het nieuwe jaar in te luiden word er vuurwerk afgestoken. We horen gigantische klappers oudjaarsavond maar ook nu wordt er helaas al veel vuurwerk afgestoken. Voor heel veel huisdieren betekent het afsteken van vuurwerk met rotjes en al die andere gigantische knallers veel stress en angst. Met de volgende tips kunt u de jaarwisseling voor uw huisdier een stukje prettiger ervaren. Niemand is fan om z’n huisdieren in stress volle situaties te verdoven met het gebruik van kalmerende medicatie, ook niet voor vuurwerk! Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieve oplossingen waar we op tijd mee kunnen beginnen.
TRAIN UW HUISDIER VOORAF ZODAT ZE KUNNEN WENNEN.
• Laat uw huisdier langzaam en tijdig wennen aan vuurwerk, met hulp van cd’s of een app op uw telefoon met vuurwerkgeluiden.
• Volg een vuurwerktraining bij een hondenschool. Begin daar wel op tijd mee!
TIPS VOOR OP OUDEJAARSDAG
1. CannaBioDay heeft speciaal hennepolie laten ontwikkelen voor huisdieren. Hennepolie bevat van nature de niet psycho-actieve stof Cannabidiol ofwel CBD. (uw hond of kat wordt dus NIET stoned of high) Net als wij mensen voelen honden ook vreugde, pijn, angst, stress en liefde maar beschikken ze ook over het endocannabinoidensysteem. De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken gedaan naar het endocannabinoidensysteem. Het lichaam maakt zelf stoffen aan die erg lijken op cannabinoïden uit hennepplant namelijk endocannabinoïden. De CBD uit de hennep is in staat te binden aan receptoren die deel uitmaken van het lichaamseigen endocannabinoïdensysteem. Deze receptoren fungeren als signaalgevers hierdoor regelen ze alle belangrijke processen in het lichaam. Mede hierdoor is hennepolie breed inzetbaar en geven steeds meer hondeneigenaren hennepolie aan hun hond voor ongerustheid.
2. Laat uw hond op oudejaarsnacht al voor 22.00 uur aangelijnd uit.
3. Houd uw kat binnen, zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.
4. Spreid het avondeten van uw huisdier over meerdere porties gedurende de avond. Als dieren op eten gericht zijn, hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk. Een lekkere snack doet het altijd goed.
5. Laat uw huisdier (vooral katten) het liefst zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt en laat het daar dan ook met rust.
6. Sluit alle ramen en doe de gordijnen dicht, laat het licht aan en zet radio of tv aan. De prikkels van buiten vallen dan ietsje minder op.
7. Zorg dat uw huisdier een leuk speeltje heeft, dit zorgt voor afleiding.
8. Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft. Mocht hij ontsnappen, dan kan hij sneller met uw herenigd worden.
9. Gedraag u zo normaal en kalm mogelijk. Dat betekent trouwens niet dat u uw huisdier moet negeren, behandel het normaal zoals u altijd doet. Zoekt uw huisdier een rustig plekje, laat dat zo. Zoekt uw huisdier juist gezelschap en/of troost op, geef dat dan.
10. Straf uw huisdier nooit bij een angstige reactie! Dit maakt het juist erger!