Slaap een belangrijke sleutel tot een gezond leven.

Als goed slapen een probleem is, weet u als geen ander dat het niet krijgen van die noodzakelijke slaap invloed kan hebben op alle gebieden van het leven. Gebieden zoals werk, humeur en vitaliteit.
Volgens het CBS heeft 1 op de 5 Nederlanders last heeft van slaapproblemen. Het CBS definieert dit als moeite om in slaap te vallen, door te slapen of te vroeg wakker worden. Het slaapgedrag van Nederlanders blijkt dat met name vrouwen last hebben van dergelijke slaapkwalen. Daarnaast is het volgens het CBS ook zo dat ouderen en mensen met een lager inkomen vaker last hebben van slapeloosheid. Nederlanders die de 50 zijn gepasseerd hebben over het algemeen gezien het meeste moeite met slapen. Vooral vrouwen van 75 jaar en ouder slapen slecht: bijna 35 procent van hen heeft slaapproblemen. [Bekijk hier het artikel van CBS]

Goed voor de gezondheid

Het is bewezen dat slaap een essentieel onderdeel is van een gezonde levensstijl. Hoewel niet iedereen evenveel slaap nodig heeft om goed te functioneren, vermindert genoeg slaap wel de kans op ziekten. Wie chronisch slecht slaapt (minder dan 6 uur per nacht), heeft meer kans op het krijgen van angststoornissen, depressie en dementie, obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

5 TIPS VOOR HET VERBETEREN VAN UW SLAAPCYCLUS:

1. VERMIJD ALCOHOL EN CAFEÏNE.
Het is geen geheim dat een glas wijn of twee kan helpen om in slaap te vallen. Zonder enige twijfel werkt het. Alcohol kan echter uw slaappatroon en de kwaliteit van je slaap veranderen. Er is niets erger dan na een paar drankjes snel in slaap te vallen, alleen maar om na 2 of 3 uur wakker te worden, rusteloos en niet meer te kunnen slapen. Cafeïne is ook een enorme schuldige van een slechte slaapcyclus. Op tijd stoppen met cafeïne kan wonderen doen voor uw slaap. Zorg ervoor dat u op zijn minst de cafeïne-inname 4 tot 6 uur voor het slapengaan stopt om u zelf een kans te geven op een betere nachtrust.


2. PLAN UW SLAAP.
Elke avond rond dezelfde tijdstip naar bed gaan helpt de klok van uw lichaam tikken. Ga naar bed als u moe begint te worden. U krijgt de juiste hoeveelheid slaap als u van nature wakker wordt (dat klopt, wakker worden ZONDER WEKKER). Wees slim met uw weekend. Als u laat opblijft, werk dan nog steeds aan het opstaan op uw normale tijd en probeer een middagdutje van 15 minuten om de vermoeidheid goed te maken.


3. WANDEL IS LEKKER BUITEN
Wanneer u wakker wordt, probeer dan naar buiten of open uw gordijnen om dat natuurlijke licht binnen te laten. Ga overdag regelmatig naar buiten en geniet van Vitamine D. ‘s Lichaamsbeweging, vooral buiten, is een geweldige manier om uw slaapcyclus op natuurlijke wijze te stimuleren. Hoe strenger uw trainingen is, hoe beter u in diepe slaap gaat.


4. GEEN TELEFOON, GEEN TV.
‘s Nachts wilt u slapen (dus uw smartphone, tablet zet u uit.). Studies tonen aan dat mensen die voor het slapen nog elektrische apparaten gebruiken meer tijd nodig hebben om in slaap te vallen. Als u de tv een uur voor het slapen gaan uit zet, kan uw lichaam natuurlijk melatonine produceren dat u helpt om dieper te slapen.


5. GA NAAR EEN SLAAPROUTINE.
Als u een routine instelt die u elke avond voor het slapengaan doet, kunt u uw lichaam laten weten dat de slaap eraan komt. Bijvoorbeeld: sluit uw deuren, was uw gezicht, poets uw tanden, sluit de jaloezieën, lees een boek of luister naar een slaapmeditatie, doe het licht uit en laat uw lichaam in slaap vallen. Elke avond dezelfde routine volgen, zal uw lichaam en geest helpen ontspannen, zodat de slaap van nature komt.

 

Het verbeteren van uw slaapcyclus is geen snelle oplossing

We weten dat slaaptabletten hoogstens een paar dagen werken en veel bijwerkingen hebben. Veel mensen kijken naar natuurlijke oplossingen zoals CBD-producten. [bekijk hier onze meladol]